Papryka to warzywo, które jest popularne na całym świecie ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat, a także różnorodność odmian.
Istnieje wiele różnych odmian papryki, które różnią się kształtem, kolorem, smakiem i poziomem ostrości. Wśród odmian papryki można wyróżnić trzy główne typy: słodkie, ostre i papryki dekoracyjne. Odmiany słodkiej papryki są popularne ze względu na swój łagodny smak i aromat. Są one idealne do jedzenia na surowo lub do gotowania, pieczenia i grillowania. Odmiany słodkiej papryki różnią się kolorem i kształtem, ale najczęściej występują w kolorze zielonym, żółtym, czerwonym lub pomarańczowym.
Skuteczne środki hamujące dojrzewanie papryki
FriutSmart to środek oparty na zastosowaniu związku chemicznego znanego jako 1-metylocyklopropen, który wpływa na proces dojrzewania owoców. 1-MCP jest gazem, który wiąże się z receptorami etylenu, hamując jego wpływ na owoce. Etylen jest naturalnym hormonem roślinnym, który przyspiesza proces dojrzewania i starzenia się owoców. Podczas przechowywania owoców w zamkniętym pomieszczeniu, produkcja etylenu może wzrosnąć, co przyspiesza proces dojrzewania i prowadzi do utraty walorów smakowych i teksturalnych, a także zwiększa ryzyko wystąpienia gorzkiej zgnilizny.
Dzięki zastosowaniu FriutSmart, warzywa i owoce są przechowywane w kontrolowanych warunkach, w obecności niskiego stężenia 1-MCP. Gaz ten zapobiega wytwarzaniu i działaniu etylenu, co pozwala na zachowanie jakości owoców przez dłuższy czas. W efekcie papryka zachowuje swoją jędrność, chrupkość, soczystość i smak, a ryzyko wystąpienia gorzkiej zgnilizny jest znacznie ograniczone. Stosowanie środków ograniczających wydzielanie etylenu można stosować w przypadku różnych owoców i warzyw, które przechowywane są w chłodni. W ten sposób możemy wydłużyć okres przechowywania nawet do kilku tygodni, w zależności od odmiany.
Na stronie internetowej https://fruitsmart.pl/przechowywanie-papryki/ możemy znaleźć informacje na temat dawkowania oraz użycia FriutSmart w przypadku papryki. Stosowanie środka FriutSmart zależy od gatunku, jak również pory zbiorów, warto zrywać owoce i warzywa przed dojrzeniem, dzięki czemu możemy wydłużyć okres ich przechowywania w chłodni.