Jak przygotować tort z migdałami?

Tort to najlepsze ciasto na świętowanie ważnych wydarzeń, takich jak urodziny czy wesela. Nie musisz jednak zamawiać go w cukierni – wystarczy kilka podstawowych składników i pyszne migdały, które doskonale sprawdzą się w takim wytwornym deserze.

Tort z migdałami – potrzebne składniki

Oczywiście, aby zrobić tort z migdałami, potrzebujesz składników na idealny biszkopt. Zrobienie go może być wyzwaniem dla nowicjuszy, ale osoby, które upiekły już niejedno ciasto, powinny świetnie sobie z tym poradzić. Czego potrzebujesz do zrobienia biszkoptu?

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów zmielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

To jednak tylko baza, a tort przecież musi być bogaty…w krem! Stworzenie idealnego kremu to sztuka, w której Ci pomożemy. Potrzebujesz do niego:

  • 200 gramów mascarpone
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki
  • 3 tabliczek białej czekolady
  • 50 mililitrów Amaretto

Mając te składniki możesz zacząć działać.

Jak zrobić tort z migdałami?

Podstawą idealnego tortu z migdałami jest pyszne ciasto. Zacznij właśnie od niego. Oddziel białka od żółtek i te pierwsze ubij z niewielką ilością soli. Stopniowo dodawaj do nich także cukier, cały czas ubijając. Powoli dodawaj żółtka – po jednym – nie przestając ubijać. Masa musi być jednolita. Następnie dodaj zmielone migdały i mąkę. Nie musisz już korzystać z miksera. Wystarczy, że za pomocą szpatułki połączysz wszystkie składniki. Zrób to dokładnie, by w cieście nie było żadnych grudek. Przelej je do dużej tortownicy bądź dwóch mniejszych. W ten sposób uzyskasz dwa idealne krążki ciasta. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 12 minut – do suchego patyczka. W tym czasie możesz przygotować masę. Zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Gdy całość się rozpuści, możesz dolać Amaretto. Nie zagotuj śmietany – powinna być wcześniej zdjęta z gazu. Mieszaj, póki nie zgęstnieje. Gdy wystygnie dodaj do masy mascarpone i miksuj tak długo, aż krem będzie sztywny. Obłóż nim biszkopty, a resztę wykorzystaj, by ozdobić boki i górę tortu. Posyp całość startymi migdałami.

 

Tak piękny tort będzie idealnym zwieńczeniem imprezy urodzinowej bądź imieninowej. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Blog

Czy doradca kredytowy to konieczność czy zbędny wydatek?

W dzisiejszych czasach, kiedy decyzja o zaciągnięciu kredytu może znacząco wpłynąć na naszą przyszłość finansową, wiele osób zastanawia się, czy warto skorzystać z usług doradcy kredytowego. Z jednej strony, takie wsparcie może ułatwić podjęcie odpowiedzialnej decyzji, z drugiej strony wiąże się z dodatkowymi kosztami. Warto przyjrzeć się, jakie korzyści niesie za sobą współpraca z doradcą […]

Read More
Blog

Foremka Ślimak – Niezbędny Element w Produkcji Dań Rybnych

Jakie rozwiązanie może zapewnić doskonałą jakość dań rybnych, jednocześnie ułatwiając proces ich produkcji? Odpowiedzią na to pytanie jest foremka aluminiowa, zwłaszcza ta w kształcie ślimaka, która znalazła swoje miejsce w branży gastronomicznej. To prosty, ale niezwykle funkcjonalny produkt, który wspiera całą produkcję dań rybnych od początku do końca. Zastosowanie foremki ślimak w procesie produkcji rybnych […]

Read More
Biznes Blog Rozrywka

Sala bankietowa na wesele, urodziny czy firmowy event – jak wybrać idealne miejsce?

Organizacja ważnego wydarzenia, takiego jak wesele, urodziny czy event firmowy, wymaga podjęcia wielu kluczowych decyzji. Wybór odpowiedniej sali bankietowej to jeden z najistotniejszych elementów, który może wpłynąć na sukces całej imprezy. To właśnie w tym miejscu goście będą świętować, tańczyć i spędzać wspólne chwile, dlatego jego charakter, funkcjonalność i estetyka powinny być dostosowane do rodzaju […]

Read More