Jak przygotować tort z migdałami?

Tort to najlepsze ciasto na świętowanie ważnych wydarzeń, takich jak urodziny czy wesela. Nie musisz jednak zamawiać go w cukierni – wystarczy kilka podstawowych składników i pyszne migdały, które doskonale sprawdzą się w takim wytwornym deserze.

Tort z migdałami – potrzebne składniki

Oczywiście, aby zrobić tort z migdałami, potrzebujesz składników na idealny biszkopt. Zrobienie go może być wyzwaniem dla nowicjuszy, ale osoby, które upiekły już niejedno ciasto, powinny świetnie sobie z tym poradzić. Czego potrzebujesz do zrobienia biszkoptu?

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów zmielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

To jednak tylko baza, a tort przecież musi być bogaty…w krem! Stworzenie idealnego kremu to sztuka, w której Ci pomożemy. Potrzebujesz do niego:

  • 200 gramów mascarpone
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki
  • 3 tabliczek białej czekolady
  • 50 mililitrów Amaretto

Mając te składniki możesz zacząć działać.

Jak zrobić tort z migdałami?

Podstawą idealnego tortu z migdałami jest pyszne ciasto. Zacznij właśnie od niego. Oddziel białka od żółtek i te pierwsze ubij z niewielką ilością soli. Stopniowo dodawaj do nich także cukier, cały czas ubijając. Powoli dodawaj żółtka – po jednym – nie przestając ubijać. Masa musi być jednolita. Następnie dodaj zmielone migdały i mąkę. Nie musisz już korzystać z miksera. Wystarczy, że za pomocą szpatułki połączysz wszystkie składniki. Zrób to dokładnie, by w cieście nie było żadnych grudek. Przelej je do dużej tortownicy bądź dwóch mniejszych. W ten sposób uzyskasz dwa idealne krążki ciasta. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 12 minut – do suchego patyczka. W tym czasie możesz przygotować masę. Zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Gdy całość się rozpuści, możesz dolać Amaretto. Nie zagotuj śmietany – powinna być wcześniej zdjęta z gazu. Mieszaj, póki nie zgęstnieje. Gdy wystygnie dodaj do masy mascarpone i miksuj tak długo, aż krem będzie sztywny. Obłóż nim biszkopty, a resztę wykorzystaj, by ozdobić boki i górę tortu. Posyp całość startymi migdałami.

 

Tak piękny tort będzie idealnym zwieńczeniem imprezy urodzinowej bądź imieninowej. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Blog

CEZARO 574 SC – Innowacyjne rozwiązanie w ochronie zbóż przed chorobami grzybowymi

Ochrona roślin, a w szczególności zbóż, przed chorobami grzybowymi stanowi kluczowy element skutecznego rolnictwa. Zboża są jednymi z najważniejszych upraw na świecie, a ich ochrona przed patogenami grzybowymi pozwala na zwiększenie plonów i minimalizowanie strat. W odpowiedzi na potrzeby współczesnych rolników pojawiło się na rynku wiele nowoczesnych środków ochrony roślin, a jednym z najnowszych rozwiązań […]

Read More
Blog Dom Handel

Dlaczego warto umeblować mieszkanie meblami skandynawskimi?

Aranżacja mieszkania to sztuka, która łączy w sobie estetykę i funkcjonalność, a jednym z najchętniej wybieranych stylów w ostatnich latach jest skandynawski minimalizm. Popularność mebli inspirowanych nordyckim wzornictwem nieprzerwanie rośnie, a w Polsce coraz więcej osób decyduje się na zakup wyposażenia w takim stylu. Doskonałym miejscem, w którym można znaleźć wysokiej jakości meble skandynawskie, są […]

Read More
Blog

Ewolucja skrzypiec – od tradycyjnych instrumentów do nowoczesnych skrzypiec elektrycznych

Początki skrzypiec: od instrumentów strunowych do klasyki Skrzypce to jeden z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych instrumentów strunowych na świecie. Ich historia sięga XV wieku, kiedy to w Europie zaczęły pojawiać się pierwsze modele podobne do dzisiejszych skrzypiec. W tym czasie skrzypce były prostymi instrumentami, które ewoluowały z wcześniejszych instrumentów strunowych, takich jak lira lub rebec. […]

Read More