Jak przygotować tort z migdałami?

Tort to najlepsze ciasto na świętowanie ważnych wydarzeń, takich jak urodziny czy wesela. Nie musisz jednak zamawiać go w cukierni – wystarczy kilka podstawowych składników i pyszne migdały, które doskonale sprawdzą się w takim wytwornym deserze.

Tort z migdałami – potrzebne składniki

Oczywiście, aby zrobić tort z migdałami, potrzebujesz składników na idealny biszkopt. Zrobienie go może być wyzwaniem dla nowicjuszy, ale osoby, które upiekły już niejedno ciasto, powinny świetnie sobie z tym poradzić. Czego potrzebujesz do zrobienia biszkoptu?

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów zmielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

To jednak tylko baza, a tort przecież musi być bogaty…w krem! Stworzenie idealnego kremu to sztuka, w której Ci pomożemy. Potrzebujesz do niego:

  • 200 gramów mascarpone
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki
  • 3 tabliczek białej czekolady
  • 50 mililitrów Amaretto

Mając te składniki możesz zacząć działać.

Jak zrobić tort z migdałami?

Podstawą idealnego tortu z migdałami jest pyszne ciasto. Zacznij właśnie od niego. Oddziel białka od żółtek i te pierwsze ubij z niewielką ilością soli. Stopniowo dodawaj do nich także cukier, cały czas ubijając. Powoli dodawaj żółtka – po jednym – nie przestając ubijać. Masa musi być jednolita. Następnie dodaj zmielone migdały i mąkę. Nie musisz już korzystać z miksera. Wystarczy, że za pomocą szpatułki połączysz wszystkie składniki. Zrób to dokładnie, by w cieście nie było żadnych grudek. Przelej je do dużej tortownicy bądź dwóch mniejszych. W ten sposób uzyskasz dwa idealne krążki ciasta. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 12 minut – do suchego patyczka. W tym czasie możesz przygotować masę. Zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Gdy całość się rozpuści, możesz dolać Amaretto. Nie zagotuj śmietany – powinna być wcześniej zdjęta z gazu. Mieszaj, póki nie zgęstnieje. Gdy wystygnie dodaj do masy mascarpone i miksuj tak długo, aż krem będzie sztywny. Obłóż nim biszkopty, a resztę wykorzystaj, by ozdobić boki i górę tortu. Posyp całość startymi migdałami.

 

Tak piękny tort będzie idealnym zwieńczeniem imprezy urodzinowej bądź imieninowej. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Blog

Apartamenty w zakopanem – wybierz idealne miejsce na wypoczynek

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego Zakopane przyciąga tak wielu turystów? To magiczne miejsce położone w sercu Tatr oferuje nie tylko niesamowite krajobrazy, ale także bogactwo kultury i tradycji góralskiej. Jeśli planujesz wypoczynek w Zakopanem, wybór odpowiedniego apartamentu może znacząco wpłynąć na jakość twojego pobytu. Dlatego warto poświęcić chwilę, aby dowiedzieć się, jak znaleźć idealne miejsce […]

Read More
Blog

Badanie Satysfakcji Klienta Krok Po Kroku Poradnik

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakie są opinie Twoich klientów na temat Twojej firmy? Czy wiesz, czy są zadowoleni z Twoich produktów lub usług? Badanie satysfakcji klienta to kluczowy krok w zrozumieniu potrzeb i oczekiwań Twojej klienteli. W tym poradniku dowiesz się, jak przeprowadzić badanie satysfakcji klienta krok po kroku, aby pozyskać cenne informacje, które pomogą […]

Read More
Blog

Słodkie i odważne – bransoletki, które kochamy

Cześć przyjaciele! Dziś zanurzymy się w magicznym świecie bransoletek, które są zarówno słodkie, jak i odważne. Odkryjmy razem, co sprawia, że noszenie tych małych dzieł sztuki staje się nie tylko modowym wyborem, ale także wyrazem naszej osobowości. Czym są te „słodkie i odważne” bransoletki? Zanim zanurzymy się głębiej, zastanówmy się, co oznacza to połączenie słów. […]

Read More