Jak przygotować tort z migdałami?

Tort to najlepsze ciasto na świętowanie ważnych wydarzeń, takich jak urodziny czy wesela. Nie musisz jednak zamawiać go w cukierni – wystarczy kilka podstawowych składników i pyszne migdały, które doskonale sprawdzą się w takim wytwornym deserze.

Tort z migdałami – potrzebne składniki

Oczywiście, aby zrobić tort z migdałami, potrzebujesz składników na idealny biszkopt. Zrobienie go może być wyzwaniem dla nowicjuszy, ale osoby, które upiekły już niejedno ciasto, powinny świetnie sobie z tym poradzić. Czego potrzebujesz do zrobienia biszkoptu?

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów zmielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

To jednak tylko baza, a tort przecież musi być bogaty…w krem! Stworzenie idealnego kremu to sztuka, w której Ci pomożemy. Potrzebujesz do niego:

  • 200 gramów mascarpone
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki
  • 3 tabliczek białej czekolady
  • 50 mililitrów Amaretto

Mając te składniki możesz zacząć działać.

Jak zrobić tort z migdałami?

Podstawą idealnego tortu z migdałami jest pyszne ciasto. Zacznij właśnie od niego. Oddziel białka od żółtek i te pierwsze ubij z niewielką ilością soli. Stopniowo dodawaj do nich także cukier, cały czas ubijając. Powoli dodawaj żółtka – po jednym – nie przestając ubijać. Masa musi być jednolita. Następnie dodaj zmielone migdały i mąkę. Nie musisz już korzystać z miksera. Wystarczy, że za pomocą szpatułki połączysz wszystkie składniki. Zrób to dokładnie, by w cieście nie było żadnych grudek. Przelej je do dużej tortownicy bądź dwóch mniejszych. W ten sposób uzyskasz dwa idealne krążki ciasta. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 12 minut – do suchego patyczka. W tym czasie możesz przygotować masę. Zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Gdy całość się rozpuści, możesz dolać Amaretto. Nie zagotuj śmietany – powinna być wcześniej zdjęta z gazu. Mieszaj, póki nie zgęstnieje. Gdy wystygnie dodaj do masy mascarpone i miksuj tak długo, aż krem będzie sztywny. Obłóż nim biszkopty, a resztę wykorzystaj, by ozdobić boki i górę tortu. Posyp całość startymi migdałami.

 

Tak piękny tort będzie idealnym zwieńczeniem imprezy urodzinowej bądź imieninowej. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Blog

Zakopane w luksusowym wydaniu – apartamenty, które warto poznać

Zakopane to jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce, które od lat przyciąga turystów z całego świata. Miasto u stóp Tatr zachwyca malowniczymi widokami, unikalną atmosferą i doskonałymi warunkami do uprawiania sportów zimowych. Jednak, oprócz tradycyjnych noclegów w pensjonatach czy hotelach, w ostatnich latach rośnie popularność luksusowych apartamentów, które zapewniają wyjątkowy komfort i niezapomniane wrażenia. W […]

Read More
Blog

Rodzaje zielonych płytek – wybór dla każdego stylu

Zielony to kolor kojarzący się z naturą, spokojem i harmonią. Wprowadzenie go do wnętrz za pomocą płytek może odmienić charakter każdego pomieszczenia, dodając mu świeżości i elegancji. Zielone płytki stają się coraz bardziej popularnym wyborem wśród projektantów i właścicieli mieszkań, którzy chcą nadać swoim wnętrzom nowoczesny, a jednocześnie przytulny charakter. Dzięki szerokiej gamie odcieni, od […]

Read More
Blog

CEZARO 574 SC – Innowacyjne rozwiązanie w ochronie zbóż przed chorobami grzybowymi

Ochrona roślin, a w szczególności zbóż, przed chorobami grzybowymi stanowi kluczowy element skutecznego rolnictwa. Zboża są jednymi z najważniejszych upraw na świecie, a ich ochrona przed patogenami grzybowymi pozwala na zwiększenie plonów i minimalizowanie strat. W odpowiedzi na potrzeby współczesnych rolników pojawiło się na rynku wiele nowoczesnych środków ochrony roślin, a jednym z najnowszych rozwiązań […]

Read More