Jak przygotować tort z migdałami?

Tort to najlepsze ciasto na świętowanie ważnych wydarzeń, takich jak urodziny czy wesela. Nie musisz jednak zamawiać go w cukierni – wystarczy kilka podstawowych składników i pyszne migdały, które doskonale sprawdzą się w takim wytwornym deserze.

Tort z migdałami – potrzebne składniki

Oczywiście, aby zrobić tort z migdałami, potrzebujesz składników na idealny biszkopt. Zrobienie go może być wyzwaniem dla nowicjuszy, ale osoby, które upiekły już niejedno ciasto, powinny świetnie sobie z tym poradzić. Czego potrzebujesz do zrobienia biszkoptu?

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów zmielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

To jednak tylko baza, a tort przecież musi być bogaty…w krem! Stworzenie idealnego kremu to sztuka, w której Ci pomożemy. Potrzebujesz do niego:

  • 200 gramów mascarpone
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki
  • 3 tabliczek białej czekolady
  • 50 mililitrów Amaretto

Mając te składniki możesz zacząć działać.

Jak zrobić tort z migdałami?

Podstawą idealnego tortu z migdałami jest pyszne ciasto. Zacznij właśnie od niego. Oddziel białka od żółtek i te pierwsze ubij z niewielką ilością soli. Stopniowo dodawaj do nich także cukier, cały czas ubijając. Powoli dodawaj żółtka – po jednym – nie przestając ubijać. Masa musi być jednolita. Następnie dodaj zmielone migdały i mąkę. Nie musisz już korzystać z miksera. Wystarczy, że za pomocą szpatułki połączysz wszystkie składniki. Zrób to dokładnie, by w cieście nie było żadnych grudek. Przelej je do dużej tortownicy bądź dwóch mniejszych. W ten sposób uzyskasz dwa idealne krążki ciasta. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 12 minut – do suchego patyczka. W tym czasie możesz przygotować masę. Zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Gdy całość się rozpuści, możesz dolać Amaretto. Nie zagotuj śmietany – powinna być wcześniej zdjęta z gazu. Mieszaj, póki nie zgęstnieje. Gdy wystygnie dodaj do masy mascarpone i miksuj tak długo, aż krem będzie sztywny. Obłóż nim biszkopty, a resztę wykorzystaj, by ozdobić boki i górę tortu. Posyp całość startymi migdałami.

 

Tak piękny tort będzie idealnym zwieńczeniem imprezy urodzinowej bądź imieninowej. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Blog

Wykorzystanie nowoczesnych profili LED

Obecnie na obszarze Polski dostępnych jest wiele zróżnicowanych i niezwykle funkcjonalnych rozwiązań z zakresu szeroko pojętego oświetlenia. Bardzo często wykorzystywane są między innymi elementy opierające się o technologię LED. W takim przypadku żarówki są zastępowane diodami gwarantującymi optymalne oświetlenie i niski poziom zużycia prądu. Warto mieć na uwadze, że wiele rozwiązań, takich jak taśmy LED, […]

Read More
Blog

Czy fotowoltaika z pompą ciepła jest faktycznie tak opłacalna?

Aktualnie wielu ludzi w Polsce poszukuje praktycznych oraz jednocześnie ekologicznych i opłacalnych rozwiązań do swoich domów, mieszkań, biur oraz innych lokalizacji. Do grona niezwykle popularnych instalacji zaliczają się systemy fotowoltaiczne, a także pompy ciepła. Często ludzie wybierają jedno z tych rozwiązań, ale ostatnimi czasy można zauważyć trend polegający na łączeniu obu tych funkcjonalności. Nic w […]

Read More
Blog

Bardzo dobry fungicyd pomagający wszystkim zbożom

Niestety tak to już jest w przypadku upraw rolniczych w naszym kraju że na naszych polach zbożowych mamy ciągle do czynienia cz upartymi w przenośni i dosłownie grzybami pasożytniczymi. I niewykluczone ze także i ty jako rolnik niestety ciągle i zdecydowanie częściej aniżeli byś sobie tego życzył narzekasz na ten fakt. Czy to jednak oznacza […]

Read More